UNUTULAN ŞEHRİN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ ADIM

27 Şubat 2008 Çarşamba

İzmir EXPO hakkında fikirlerimi belirtmeden önce EXPO’nun ne olduğuna dair bir şeyler söylemek isterim: Dünyanın kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak nitelendirebileceğimiz EXPO’lar, ülkeleri uzmanlaşmış oldukları konulardaki bilgi birikimlerini daha yaşanır bir dünya için paylaşmak üzere bir araya toplar. Burada ürünler değil fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenir.
EXPO, Exposition’ın kısaltmasıdır. Exposition’ın Türkçe karşılığı “Sergi”dir. EXPO’lar, “Dünya Sergisi” ya da “Dünya Fuarı” olarak da adlandırılır.
EXPO’lar birer ticari fuar olmaktan öte eğitsel amaçlı birer tema ve kültür etkinliği olarak anılmaktadır. Bu tema ve kültür etkinlikleri; teknoloji, yenilik ve doğaya uyum gibi evrensel konuları hedef alarak tüm dünya ülkelerinin kültürel mirasları ile geleceğe yönelik beklentilerini harmanlamaya yöneliktir.
Bu açıdan düşündüğümüzde farklı kültürler ve dinlerin buluşma noktasında yer alan Türkiye, her zaman Batı ile Doğu ve Kuzey ile Güney arasında bir geçiş noktası oluşturmuştur. Yüzyıllar boyunca değişik etnik gruplara ait ve farklı inanç sistemlerine sahip halklar burada bir arada yaşamışlar ve bu sayede, kültürlerarası uyum ve hoşgörü geleneği topraklarımızda kök salmıştır. Söz konusu geçmişiyle, Türkiye, farklı kültürler arasında anlayış ve dostluğun geliştirilmesini sağlayacak bir ortam yaratılmasına yönelik fikirlerin ve becerilerin ortaya konulması ve kıyaslanması açısından çok uygun bir zemin sunmaktadır. Bu anlayışla, Türk Hükümeti, 2015 Dünya Fuarı için İzmir’in adaylığını “Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar ve Herkes İçin Sağlık” teması altında açıklamıştır. Adaylık başvurumuz 3 Mayıs 2006 tarihinde Uluslararası Sergiler Bürosu’na (BIE) iletilmiştir. EXPO adaylık temasının “Sağlık” olarak seçilmiş olması, bilim ve teknolojideki ilerlemelerin yararlarının dünya kamuoyu tarafından daha iyi kavranmasını sağlamak amacını da taşımaktadır. Böylece, bu alandaki BM Binyıl Hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunması da ümit edilmektedir. Öte yandan, Türkiye’nin tarihi, ticareti ve turizminde özel bir önem ve önceliği bulunan İzmir şehri söz konusu adaylık için özellikle tercih edilmiştir. Doğal güzellikleri ve Efes, Meryem Ana, Artemis Tapınağı gibi çok sayıda arkeolojik yerleşimleriyle İzmir bölgedeki turizmin merkezi konumundadır. Ayrıca, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve ikinci en önemli limanı olan İzmir, sadece ticaret ve endüstrisi ile öne çıkmamaktadır, aynı zamanda Ege bölgesindeki kültürel ve sanatsal etkinliklerin kalbi konumundadır. Geçmişinde bir çok başarılı fuarlara ev sahipliği yapmış olan İzmir, son derece geniş çaplı bir organizasyon olan EXPO için olabilecek en uygun şehirdir. Çok sayıda fuarın ve uluslararası kültürel ve sanatsal etkinliğin yanı sıra, İzmir aynı zamanda “2005 Dünya Üniversite Yaz Oyunları”na başarıyla ev sahipliği yapmıştır. Bir Devlet Projesi olarak kabul edilen EXPO 2015 adaylığına Türk makamları tarafından büyük önem atfedilmektedir. İzmir’in adaylığı, Türk iş ve ekonomi dünyasının, sivil toplum örgütlerinin ve Türk halkının tam desteğine sahiptir. Bu proje için İzmir’de bir çok çalışma yapılmıştır ve ‘’zeytin ağacı’’ logosu gibi İzmir’i anlatacak bir logo oluşturulmuştur.
Sonuç olarak şunu söylemek doğru olacaktır ki EXPO için Milano ile büyük bir yarış içinde olan İzmir bu yarışı kazanırsa her açıdan çok büyük bir gelişme kaydedecek ve bir dünya şehri olacaktır.

Expo 2015 İzmir

2010 yılında Şangay'ın ardından gerçekleşecek olan EXPO 2015 için Milano ve İzmir arasındaki rekabet devam ediyor. 31 Mart'ta sonuçlanması beklenen rekabette de İzmir'in şansının giderek arttığını görüyoruz. Gerek devlet tarafından yürütülen lobi çalışmaları olsun gerekse gönüllüler tarafından desteklenen çalışmalarla İzmir'i marka şehirlerden biri haline getirmeye az kaldı gibi gözüküyor. 13-16 Şubat arasında ilk EXPO 20015 için BIE heyetini ağarlandı bile. Gelen heyet üyelerine İzmir'in tarihi lokasyonlara olan yakınlığını göstermek amacıyla Bergama, Pamukkale gibi tarihi destinasyonlarlara da ziyaretlerde bulunuldu. İnciraltı fuar alanı ve İzmir şehir merkezi ve alanı tanıtıldı. Bu arada İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı da lobi çalışmaları gereği Paris'e bir ziyarette bulundu. Lobi çalışmalarını çok başarılı geçtiğini ifade eden Aziz Koçoğlu 31 Mart'a kadar boş durmayacaklarını ve çalışmalarını tüm hızıyla sürdüreceklerini dile getirdiler.
Peki biz gönüllüler cephesinden neler yapabiliriz? Şu anda gönüllüler tarfından üniversitelerde standlar oluşturulmaya çalışılıyor, amaç farkındalığı arttırmak ve ziyaretçi sayısını maksimum değerlere taşımak. Şu anda EXPO 2015 için atılabilcek ilk somut adım EXPO2015 sitesine girip İzmir için oy kullamak. Yurt içinde ve dışında farkındalığı arttırmak için geleneksel medyanın yanısıra podcastler, sosyal ağlar, flickrlar gibi sosyal medyanın nimetlerin de yararlanıp daha fazla insanı gönüllü ve aktif olmaya ikna edebiliriz.

İnsanları ikna ederken bizim bu rekabette haklı olarak kazanan taraf olduğumuzu vurgulamamız gerekiyor. Milano'nun EXPO 2015 için hazırladığı sayfayı incelediğimde aslında avantaj olarak dilegetirdikleri bütün unsurların rahatlıkla tam tersine hizmet ettiğini söyleyebilirim. Evet Milona Dünya'nın en büyük fuar merkezlerinden bir tanesi, ama aynı zamanda Milano zaten yıllık Turist akışı çok yüksek olan bir baş kent. Sırf EXPO'nun getirmesi beklenen 30-40 milyon turistten bahsediliyor. Fazlasıyla kalabalık ve kozmopolit bir şehir olan Milona için bu ekstra turist bir potansiyelden çok bir kaosa neden olması hiç te imkan ihtimal dışı değil. İzmir'in çevre bölgesinin tarihi zenginlikleri Hristiyan ülkeler için tam bir çekim alanı. Ayrıca İzmir'in laik bir şehir olarak algılanması ve bu platform'da Müslüman ve Hristiyan ülke ve insanlarının buluşması tarihi nitelikte bir olaydır diye düşünüyorum. İzmir gerçekten büyüklüğü, inşaat alanlarının uygunluğu, iklimi, tarihi ile Nisan-Ekim ayları arasında gerçeleşecek EXPO 2015 için son derece uygun bir adaydır. Gönüllülerin desteği ile umarım 2015'te İzmir'de buluşuruz.....


Zeynep Çolak

Destek: Expo İzmir 2015

26 Şubat 2008 Salı


Expo fuarları, hiçbir ticari amaç taşımayan, ürünler değil fikirler ve insanlığın geleceğine dair projelerin sergilendiği kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak da anılan büyük çapta ve uluslararası etkinliklerdir.Gerçekleştireleceği şehir seçimi, belli kriterler gözönünde bulundurularak, organizasyon sahibi Uluslararası Sergiler Bürosu(BIE) tarafından yapılır. Aday şehirler, kendi kültürel geçmiş ve kimliklerine uygun bir tema çerçevesinde, bölge halkının ve STKların da desteğini alarak evrensel düzeyde sosyo kültürel gelişime olanak tanıyan bir etkinlik çerçevesinde bu yarışa dahil olurlar. Bugüne kadar gerçekleştirildiği şehirlerin kültürel ve ekonomik yapılarında büyük gelişimlere aracı olan Expo fuarının nerede yapılacağının belirlenmesindeki en büyük etken, hem fuarın yerel ve ülkesel olarak katkılarının bilincine vardığı, hem de evrensel düzeydeki bu projelere evsahipliği yapmak istediği için bölge ve ülke halkının gönüllüğüdür. Egenin incisi İzmir, Expo 2015 için resmi aday olarak şu anda İtalya’nın Milano şehri ile mücadele etmektedir. ( http://expo2015izmir.org.tr/nedir.html)

Amacımız, sosyal medya nimetlerinden yararlanarak bu bilinci arttırmak, dikkat çekici bir gönüllü topluluğu oluşturmak ve değerlendirmede göz önüne alınacak platformlarda, varlıkları ya da oyları ile İzmir Expo 2015’e destek olacak olan bu topluluğu yönlendirmektir. İlgi çekici düzeye geldikten sonra geleneksel medya mecralarında yer alması sağlanarak BIE tarafından da dikkate alınmaya değer bir konuma getirilebilir. Tabi burada BIE hangi platformlardaki oluşumları ya da oyları ciddiye alıyor, buna göre hareket etmek gerekir. Aynı zamanda bugüne kadar yapılmış olan çalışmalara sinerjik bir şekilde katkıda da bulunabilir, fikir alışverişi yapılabilir.

Bugüne kadar web ortamında İzmir’in Expo 2015 adaylığı için neler yapılmış diye şöyle bir göz gezdirdim. Türkiye’de patlama yaşayan Facebook sosyal ağ sitesinde Expo 2015 adına global düzeyde açılmış olan 30 civarında grup mevcut. Bu gruplardan en büyüğü yaklaşık 9500 üyesi olan “EXPO 2015 İZMİR’de OLMALI” grubu. 500.000 üyeye sahip olmayı hedefleyen grubun mevcudu, BIE tarafından ne kadar ciddiye alınır bilinmez ama grup üyelerinin gönüllü oylarını toplayan web sitelerine yönlendirilmesi asıl amaç olmalıdır. Bu konuda grubun ana sayfasının çok da etkin kullanılmadığını belirtmek isterim. Gönüllü kişilerin form dolduracağı mevcut olan her web sitesi adresi, grup sayfasını ziyaret eden kişiler tarafından hemen görülecek şekilde grup tanıtımı bölümüne yerleştirilmelidir. Ayrıca İngilizce dili ile de tanıtım yapılması grup sayfasının daha geniş bir kitleye seslenebilmesine olanak tanır, destek ulusal değil uluslar arası bir şekil alır. Tarih itibarıyla yeni bir oluşum için fazla vaktimiz olmadığını düşünerek bu facebook grubu ile bağlantıya geçmemiz, grup tanıtımı ve etkin destek oluşumu için fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğine inanıyorum.

Grup tanıtımı ile ilgili neler yapılabilir? Kendi sosyal ağımıza gruba üye olunması ve onların da başkalarına bu daveti göndermeleri için etkileyici bir mesaj göndermekle başlayabiliriz. Üye sayısı ile dikkat çeken ve konu ile ilgilenebileceğini düşündüğümüz grupların adminleri ile grup tanıtımını yapmaları için bağlantıya geçebiliriz.(üniversiteler, ülkelerini sevenler, şehirler, Türk gençliği vesaire vesaire…) Ayrıca facebookta “promote your group with an ad” uygulaması ile grup tanıtımı yapılabilir. Gruptaki kişi sayısındaki artış ölçülebilir fakat form doldurulan sitelerdeki oluşumda facebook grubu kaynaklı oyların oranı hakkında bir şey söylemek, sistemde nereden yönlendirildiğimizi ölçümleyen bir çoktan seçmeli uygulama olmadığı için imkansız. Bu ancak gruba üye olan kişilerin adaylığa ciddi anlamda ne kadar sahip çıktıkları ile ilgili bir durumdur…


Gönüllü topluluklarına yönlendirme yapabileceğimiz diğer bir platform da Bloglar dünyası…Özel olarak Expo 2015 İzmir için açacağımız, eşgüdümlü olarak İngilizce ve Türkçe içerikli yayın yapacak blogumuzda, sosyal ağ sitelerindeki gibi Expo, expo 2015 ve İzmir’in adaylığı konusunda önemli bilgileri paylaşabilir, gönüllü formlarının doldurulduğu web sitesi ve diğer site linklerini verebiliriz. Uygun içerik hazırlandıktan sonra blogumuz Technorati ve Blograzzi gibi blog listeleme ve arama sitelerine kaydedilmelidir. Kendi kategorilerinde iyi takip edilen blogların sahipleri ile iletişime geçerek, etkinliğin önemi ve desteğin gereksinimi hakkında bilgi verebilir, blogları üzerinden Expo 2015 İzmir blogumuza bağlantı vermelerini talep edebiliriz. Hatta blog sayfalarında html kodlu olarak kaydedilebilecek olan görsel Expo 2015 İzmir logosuna rastlamıştım, bu logoya ulaşarak, blogların statik bölümünde yer almasını sağlayabiliriz…Şu anda hangi sayfada gördüğümü hatırlamıyorum. Bilen varsa yardımcı olsun..:)Ben de bu arada araştıracağım…Ayrıca günce işlevi gören blogumuzda, İzmir’in adaylığı ve gönüllü kişilerdeki artış konusundaki güncel gelişmeleri takip ederek bunları yayınlamak, blogun takip edilme oranını arttırır.

Gönüllü topluluklarını hareket geçirecek bir diğer araç ise Youtube. Şu anda İzmir Expo 2015 videosu tıklanma oranı 16000 civarında. Videoların tıklanma oranı ile destek olmak arasında doğru orantı yok fakat videonun tanıtımını yaparak, İzmir’in Expo 2015 adaylığının anlaşılması konusunda gönüllü olma potansiyeline sahip kişilere yol gösterici olacağı bir gerçek. Yani Youtube videosunu hem yönlendirme aracı olarak, hem de içeriği tamamlayıcı bir araç olarak kullanabiliriz. Bunu yapmak için de videonun hem sosyal ağ hem de bloglarımızda tanıtımını yapabilir, grup üyelerinden veya blog takipçilerinden videoyu başkaları ile de paylaşmalarını rica edebiliriz. Bu arada artan video tıklanma oranları dikkat çekici bir seviyeye gelirse, çalışmaların son durağı olan geleneksel medyada yer alma konusunda katkısı olabilir.

Yukarıda saydığım düşünceler aslında yapılabileceklerin çok küçük bir bölümü.. Sosyal medya dediğimiz, yaratıcı düşünceye ve gelişime o kadar açık bir ortam ki küçük bir adım, bastığı yeri inletme mertebesine çok kısa zamanda erişebilir. Temel anlamda toparlarsam yaplabilecekler;

Sosyal medya ortamında yayınlanabilecek her türlü içeriğin belirlenmesi ve biraraya getirilmesi(ilgili web siteleri, bloglar, videolar, gönüllü formlarına bağlantı)
Bu içeriklerin belirlenmiş ortamlarda yayınlanmaya başlanması ya da mevcut içeriğin geliştirilmesi(facebook, blog)
Ortamlardaki oluşumların tanıtımının kendilerine uygun şekillerde yapılması(grup tanıtımları, blog tanıtımları)
Kullanılan her bir sosyal medya aracının bir diğeri ile bağlantısının kurulması(grup sayfasında blog linki, blog sayfasında grup linki)

Ulaşacağımız sonuç ise;

Bu çalışmalar sonucunda sosyal medya ortamını takip eden kişilerde İzmir Expo 2015 hakkında bilinç düzeyinin arttırılması ve gönüllü formlarının doldurulması…

Sosyal medya araçları ile yayın yapan oluşumların destek görme ve takip düzeyini dikkat çekici bir seviyeye getirerek, geleneksel medyada da yer almasının sağlanması ve sosyal medyayı takip etmeyen kişiler nezdinde de bilinç düzeyinin ve gönüllü girişim sayısının arttırılması

Aklıma gelenler şimdilik bunlar, yorumları beklerim…:)

EGELİ LODOS

25 Şubat 2008 Pazartesi

öncelikle expo, dünyanın kültür, tarih ve eğitim olimpiyatıdır. burada önemli olan ülkelerin mallarının pazarlanması değil, bu malların değerlerinin ve yararlarının sergilenmesi ve aynı zamanda ülkelerin sahip oldukları kültür, tarih ve diğer ulusal değerlerinin tanıtılmasıdır.

izmir tarihi ve coğrafyası ile expo'ya ev sahipliği yapmak için çok uygun bir şehirdir. çünkü İZMİR'İN TALİHİ ŞARAP OLAMAMAKTIR ÜZÜMKEN.. izmir, liman ve uluslararası fuara sahip olmasına rağmen, diğer şehirler gelişirken, hep geride kalmıştır. izmir sahip olduğu sayısız olanağa rağmen bir emekli şehri haline geldi. ve expo ile bu kara talihini yenecek olduğunu düşünüyorum.

expo'nun izmir'e getirisi oldukça büyük olacak. izmir li arkadaşlarımla bu konu hakkında konuştum ve bana expo ile izmir'in üstündeki ölü toprağını atacağını, ulaşım, altyapı ve ekonomik olarak gelişeceğini, çok sınırlı olan iş olanaklarının artacağını ve sonuç olarak izmir'in hakettiği değere kavuşup, marka bir şehir olacağını ve ayrıca paris gibi simgesel bir yapıya kavuşacağını söylediler.

peki bu süreçte izmir'in rakibi milano neler yapıyor? milano, expo'yu önemsemiyor gibi davranıyor ama expo'ya ev sahipliği yapmak için dolyalı propagandalar yapıyor. mesela, insanlık adına ideal hedefler koyup sempozyum ve forumlar düzenliyor. ve yine bu sempozyum ve forumlarda evrensel sorunlara dikkat çekip, hedefler gösterip, uluslararası konferanslar düzenliyor. öyle ki, logosunda leonardo da vinci'yi kullanıp, onun hümanist kimliğiyle bütünlük oluşturmasını ve böylece kazanması gerektiğini vurguluyor. milano ile ilgili yapılan bir yorumda, milano'nun çok güçlü bir şehir olduğunu ve bu güç expo'yu kaybetmesine neden olabileceğine değinilmiştir.

milano bunları yaparken, izmir de boş durmuyor tabiki. milano, expo'yu önemsemiyor gibi davranırken, izmir direkt olarak expo'yu istediğini vurguluyor. yine milano, içerik, çeşitlilik ve uluslararası katılım için uğraşırken, izmir, kalabalık ve sinerji için uğraşıyor. izmir, tarihi ve coğrafyasını kullanarak şansını arttırmaya çalışıyor ve esip yağarak iç kamuoyunu etkilemeye çalışıyor.

tabi bu uğraşlar izmir için yeterli değil. izmir, herkes için sağlık temalı expo 2015 için sağlıklı ve kaliteli yaşam konusunda evrenselı hedefler yaratmalı ve birçok konuda uluslararası sempozyum ve forumlar düzenlemeli. ayrıca izmir'i ve tüm türkiye'yi expolar hakkında daha fazla bilgilendirmeli çünkü herkes evet expo'yu istiyor ama ne olduğunu bilmiyor.

sonuç olarak, izmir ne yapıp edip expo'ya ev sahipliği yapacak. çünkü İZMİR Kİ BİR EGELİ LODOS, BAŞ EĞMEZ EL YELİNE...

Merhaba

14 Şubat 2008 Perşembe

Sosyal medya hakkında bir dönem boyunca yapacağımız çalışmaları bu blog üzerinden yürüteceğiz.
Araştırma, yorum, fikir, öneri ve diğer materyalleri burada herkesin ulaşabileceği şekilde kullanıp, sosyal medya ve iletişim üzerine etkilerini bu deneysel derste keşfedeceğiz.
Herkese şimdiden başarılar